Veilig fietsen langs N41 in Elversele (Temse), Hamme en Dendermonde

Weg
Datum 27 november 2017 tot voorjaar 2019

De nieuwe fietssnelweg langs de N41 tussen Sint-Niklaas en Elversele (Temse) is in november 2017 opengesteld. In het voorjaar van 2018 gaan we van start met het vervolgverhaal, namelijk het doortrekken van die fietssnelweg tot in Dendermonde. Samen met dit project saneren we ook de bruggen over de Schelde en de Durme. De werken zullen tot het voorjaar van 2019 duren.

Wat houden de werken in?

Fietssnelweg van rotonde Duivenhoek tot kruispunt Mechelsesteenweg

De nieuwe fietssnelweg loopt van de rotonde Duivenhoek in Elversele tot het kruispunt van de N41 met de Mechelsesteenweg in Dendermonde:

 • Er komt een nieuwe dubbelrichtingsfietspad tussen de rotonde Duivenhoek in Elversele en zijstraat Zandvoorstraat (iets voorbij de Dendermondsesteenweg).
  • Tot aan de Broekstraat ligt het nieuwe fietspad in de berm langs de oostzijde van de N41.
  • Vanaf de Broekstraat tot de Zandvoorstraat volgt het fietspad de berm aan de westkant.
 • Vanaf de Zandvoordstraat maken fietsers gebruik van de Lange Maat om in beide richtingen veilig langs de N41 te fietsen.
 • Kort voor de brug over de Schelde sluit het fietspad terug aan op een nieuw aan te leggen dubbelrichtingsfietspad aan de westkant van de N41 tot aan het kruispunt met de Mechelsesteenweg.
 • De bruggen over de Schelde en de Durme bestaan eigenlijk uit twee bruggen. De brug die niet gebruikt wordt door autoverkeer wordt ingericht als dubbelrichtingsfietspad.   

 

 

5 nieuwe kruispunten

Het nieuwe fietspad dwarst 5 kruispunten met lichten in Hamme. Deze kruispunten moeten heringericht worden voor de komst van het dubbelrichtingsfietspad. Het gaat om de kruispunten van de N41 met:

 • Biezestraat
 • Noordstraat
 • Veldstraat
 • Broekstraat/Hooirt
 • en Neerstraat.

 

2 brugsaneringen

De N41 loopt over twee bruggen: de brug over de Durme en de Schelde. Beide bruggen krijgen een grondige opknapbeurt. De verharding en waterdichting worden opgebroken tot op het betonnen brugdek en vernieuwd. Na de sanering zal één van de brugdelen dienst doen als dubbelrichtingsfietspad. Daarnaast zal dit brugdeel zo ingericht worden dat er uitzonderlijk vervoer over kan.

 

Uitvoering van de werken

Eind november 2017 start de aannemer met voorbereidende werken. In het voorjaar van 2018 gaat de aanleg van de fietspaden en de brugsaneringen van start. De werken zullen tot het voorjaar van 2019 duren.

 

Voorbereidende werken vanaf 27 november

Dit jaar voert de aannemer grondwerken uit in de bermen en rooit hij een aantal bomen op de plaats waar het fietspad komt. Het werfverkeer en het laden en lossen kan voor beperkte hinder op de N41 in Dendermonde zorgen.

 

Aanleg in 2 fasen vanaf voorjaar 2018

In het voorjaar van 2018 starten we met de aanleg zelf. Tijdens de heraanleg blijft verkeer in beide richtingen mogelijk op de N41.

 

Fase 1: voorjaar tot bouwverlof 2018 (juli)

In de eerste fase van de werken leggen we het grootste deel van de fietspaden aan, wordt van beide bruggen de eerste brughelft gesaneerd en pakken we de 5 kruispunten aan. In deze fase verwachten we het meeste hinder voor het verkeer op de N41 zelf en op de 5 kruispunten.

 

Fase 2: na bouwverlof 2018 tot voorjaar 2019

In de tweede fase werken we de fietspaden af. Daarnaast saneren we de tweede brughelft van de beide bruggen.

 

Momenteel leggen we de laatste hand aan de fasering van de werken. Van zodra die op punt staat, leest u op deze pagina waar we wanneer gaan werken en met welke hinder.

 

Communicatie

Infovergadering op 23 januari 2018

Om iedereen optimaal te informeren organiseren we twee infovergaderingen op 23 januari in cultuurcentrum Jan Tervaert, Kaaiplein 34 in Hamme:

 • om 18u ontvangen we alle ondernemers.
 • om 20u zijn alle bewoners en andere geïnteresseerden welkom. Ondernemers die niet aanwezig kunnen zijn om 18u kunnen aansluiten om 20u.

Bereikbaarheidsadvies

Om de ongemakken tijdens de werken voor handelaars/bedrijven te drukken, stelde het Agentschap Wegen en Verkeer een bereikbaarheidsadviseur aan. Heeft u concrete vragen over de bereikbaarheid van uw zaak tijdens de werken? Zit u met een specifieke bekommernis? Contacteer dan de bereikbaarheidsadviseur van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. Zij luistert naar uw vragen, bespreekt ze met de werfleiding en geeft u een zo concreet mogelijk antwoord.

e-mail: bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be
GSMnr. 0476 72 22 57

Digitale nieuwsbrief

Blijft u graag via mail op de hoogte? Dan kunt u inschrijven op de digitale nieuwsbrief over deze werken. Zo krijgt u bij elke belangrijke wijziging van de werken een mail in uw mailbox. Inschrijven kan met een klik op het enveloppesymbool bovenaan deze pagina.